fbpx

Prvá nitrianska jednodňová chirurgia, s.r.o.

+421 37 77 207 68 | +421 905 523 609 | lucia.bediova@pnjch.sk

Všeobecná chirurgia

Vstupné chirurgické vyšetrenie

Vstupné chirurgické vyšetrenie slúži k stanoveniu správnej diagnózy pacienta. Ak je to potrebné lekár vystaví odporučenie (žiadanku) na špecializované pracovisko /RTG, SONO, CT/. V prípade, že si stav pacienta vyžaduje zákrok, určí sa presný termín operácie.

Odstraňovanie znamienok, kožných a podkožných útvarov

Pacienti do nášho zariadenia prichádzajú najčastejšie s požiadavkou o odstránenie znamienok, kožných a podkožných útvarov.
V našom zariadení tieto útvary odstraňujeme chirurgickou excíziou, v prípade menších znamienok elektrickým kauterom. Výhodou chirurgického odstránenia znamienka je, že sa odstráni celé. V našom zariadení dbáme na to, aby bola výsledná jazvička čo najmenej viditeľná. Po vybratí sa znamienka posielajú na histologický rozbor.
Na našej klinike odstraňujeme tieto druhy podkožných útvarov:  lipómy a aterómy. Lipóm predstavuje nezhubný tukový útvar, ktorá sa vyskytuje najčastejšie v oblasti končatín, chrbta a hlavy. Aterom je opúzdrená mazová cysta, pričom je dôležité odstrániť puzdro, aby neprišlo k jeho následnej obnove.

Operácia hernií (pruhu)

Hernia (pruh) sa najčastejšie vyskytuje v oblasti pupka (umbilikálna hernia) a v oblasti slabín (inguinálna hernia). Zriedkavo sa však môže vyskytovať aj v iných miestach. Prejavuje sa vyklenutím podbrušnice cez brušnú stenu. Vytvorí sa výrazná hrčka, ktorú je možné si prstami zatlačiť späť, ale pri zvýšenej fyzickej námahe alebo kýchnutí sa hrčka znova objaví. Hernia má tendenciu sa zväčšovať a spôsobovať čoraz intenzívnejšiu bolesť.  Príčinou vzniku hernie je vznik nadmerného tlaku v brušnej dutine, čo môže byť v dôsledku väčšej fyzickej námahy, cvičenia alebo aj intenzívneho kašľa. Jediným riešením je operácia, ktorá sa vykonáva v celkovej anestézii a trvá približne 60 minút.

Liečba zarastajúceho nechta

Problém zarastajúceho nechta je spôsobený tým, že necht zarastá do tkaniva kože, čím vzniká zápal, ktorého následkom je granulácia (tvorba náhradného tkaniva). Na prste je vtedy viditeľný opuch, ktorý je sprevádzaný bolesťou a hnisaním. Liečba spočíva v chirurgickom zákroku, počas ktorého sa nielen strhne necht, ale zároveň sa vykoná aj odstránenie zárodočných buniek nechtového lôžka, čím sa nastolia trvalé podmienky pre rast nového nechta.

Laparoskopické operácie žlčníka (cholecystektómia)

Laparoskopická operácia žlčníka má oproti klasickej operácii viacero výhod. Ide predovšetkým o to, že doba zotavenia sa skracuje na minimum, a preto je možné ju realizovať ako výkon jednodňovej chirurgie.  Problémy so žlčníkom sa prejavujú v podobe bolesti pod pravým rebrovým oblúkom a môžu prechádzať až do koliky. Sú aj prípady, kedy pacient bolesť nepociťuje a problémy so žlčníkom sa zistia až pri žlčníkovom záchvate. Príčinou týchto problémov sú najčastejšie žlčníkové kamene alebo polypy. Samotná operácia sa vykonáva v celkovej anestézii a trvá približne 30 až 90 minút. Po operácii je nutné dodržiavať diétny režim, pričom sa odporúča strava s nízkym obsahom tuku. Z výberu potravín vylučujeme tie, ktoré sú ťažšie stráviteľné, teda s vyšším obsahom vlákniny a  ostatné jedlá, ktoré spôsobujú nafukovanie.


Potraviny vhodné po operácii žlčníka:

  • POLIEVKY: z koreňovej zeleniny, špenátová, karfiolová, zemiaková, tekvicová, slabá paradajková, nemastná mäsová, drobková, ryžová a pod. Ako závarky podávame rezance, krupicu, liate cesto. Do uvarenej polievky pridávame čerstvý tuk, posekanú zelenú vňať.
  • MÄSÁ: podávame bez tuku, dobre odležané hovädzie, teľacie, chudé bravčové, kurča, domáceho králika, morčacie prsia, ryby. Z údenín je vhodná chudá šunka, jemné párky, hydinová saláma, a šunka.
  • PRÍVARKY: pripravujeme z jemných zelenín. Zahusťujeme ich nasucho praženou múkou alebo mliečnou zátrepkou. Do hotového pokrmu môžeme pridať biely netučný jogurt. Smotanu nepoužívame.
  • OMÁČKY: pripravujeme a podávame ich podobne ako prívarky
  • PRÍLOHY: zemiaky v rozličnej úprave (okrem opekaných a vyprážaných), ryža, cestoviny, suchárová žemľa, krupicové halušky.
  •  NÁPOJE: čaj, čaj s mliekom, biela káva, rozpustná káva, riedené ovocné šťavy, nesýtené minerálne vody
  • MÚČNIKY: piškótové cestá, rolády
  • ZELENINA: koreňová zelenina, zeler, pór, karfiol, tekvica, mladý kaleráb, v malom množstve hrášok, cviklu, hlávkový šalát. Podávame ju v čerstvom stave vo forme šalátov, mrazenú, sterilizovanú, tepelne upravenú.
  • OVOCIE: bez šupiek a zrniečok. V čerstvom stave sú vhodné jablká, marhule, broskyne, banány, šťava z pomaranča, grepu. Ostatné ovocie podávame ako kompóty, kaše, šťavy.
  • KORENINY: zelené vňate, kôpor, majorán, bobkový list, vývar z húb, rascový vývar, citrónová šťava.

Potraviny nevhodné po operácie žlčníka:

  • mastné mäsá, zverina, vnútornosti, mäsové a rybacie konzervy, masť, slanina, tučné mliečne výrobky, prepražené tuky
  • kel, kapusta, hrach, fazuľa, cibuľa, cesnak, paprika, uhorky, reďkovka, čalamáda
  • ovocie so šupkami a zrnkami, figy, ďatle, hrušky, mak, orechy
  • čerstvé kysnuté pečivo a múčniky, lístkové, trené, maslové, vyprážané cestá
  • destiláty, vína, pivo, čokoláda, zrnková káva, kakao, zmrzlina, šľahačka, smotana
  • pikantné jedlá, ostré korenia, horčica, ocot

Všeobecné zásady diéty môžu podliehať individuálnej neznášanlivosti niektorých potravín u chorého.

Odstránenie lipómu (podkožná tuková hrčka)

Lipóm je podkožná tuková hrčka, ktorá má okrúhly alebo oválny tvar a zvyčajne nespôsobuje žiadnu bolesť. Vo väčšine prípadov je nezhubného charakteru a môže sa vyskytovať takmer kdekoľvek na tele,  najčastejšie však na ramenách, krku a v podpazuší. Lipómy majú tendenciu rásť pomaly, často niekoľko mesiacov alebo rokov. Odstránenie lipómu sa robí v lokálnej anestéze tak, že sa  rezom otvorí koža a tuková hrčka sa odstráni. Rana sa následne obviaže sterilným obväzom a keďže nie je potrebná hospitalizácia, pacient ide hneď po operácii domov. 

Prvá nitrianska jednodňová chirurgia, s.r.o.
Jarmočná ul. 15, 949 01 Nitra

Tel.: 037 77 207 68, 0905 523 609
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

Prvá nitrianska jednodňová chirurgia, s.r.o. © 2024